Blog

Star Trek Online

“To boldly go where no man has gone before.” — Captain James T. Kirk

Met deze woorden begon het Star Trek avontuur, heel, heel lang geleden en nu kun je zelf in de voetsporen treden van legendarische Captains uit het Star Trek universum, of beter gezegd, JIJ wordt een legendarische Captain uit het Star Trek universum, met Star Trek Online.

Star Trek Online (of STO) is wat ze een Massive Multiplayer Online Roleplaying Game noemen, een spel waaraan een groot aantal spelers mee kunnen doen online. Je kan samen spelen, maar ook alleen het helaal verkennen, al is dat natuurlijk nooit zo leuk als samen vreemde, nieuwe werelden verkennen.

Binnen deze online wereld maakt elke speler zijn/haar eigen Captain aan uit een van de beschikbare facties. Dat kan de Federation zijn, maar ook de Romulans, Klingons en Jem Hadar zijn beschikbaar. Voor de liefhebbers van The Orginal Series of Discory is er zelfs de mogelijkheid om in dat tijdperk te beginnen met je avontuur. Iedere factie heeft de keuze uit een aantal rassen, die passen bij deze Factie.

Zo heeft de Federation de keuze uit onder andere Humans, Trills, Andorians en Bajorans, maar kan je bij de Klingons terecht als Klingons, Orions, Nausicans of Gorn meer je ding zijn. Iedere ras heeft een voor- en nadelen ten opzichte van de andere rassen. Vulcans zijn mentaal sterker, Klingons zijn fysiek de meeste andere rassen de baas.

Binnen elke factie kan je vervolgens kiezen uit een Career welke je Captain gaat volgen. Hier heb je maar keuze uit drie opties: Tactical, Engineer of Science. Ook dit bepaald deels hoe je speelt, welke schepen je kan kiezen en wat je Captain allemaal kan. Een Tactical Officer zal het nooit goed doen op een schip bedoeld voor een Science Officer.

Naar mate het spel vordert krijg je betere schepen, meer Bridge Officers en sterkere wapens. Dit heb je nodig voor zowel Space als ook Ground Battles, de twee segmenten waarin STO is grofweg is opgedeeld. Soms moet je met je schip een Klingon blokkade opheffen om vervolgens met je Away Team de kolonisten op de planeet te ondersteunen. Het spel volgt in dat opzichte wel een redelijk strakke lijn van A naar B.

Zelf speel ik STO al sinds het begin, zo’n tien jaar geleden. In het begin was het nog een spel waar je een abonnement voor moest hebben, vergelijkbaar met MMORPG’s zoals World of Warcraft. Na ongeveer een jaar is dat eraf gehaald en kunnen mensen gratis spelen, met de mogelijkheid om items, zoals schepen, outfits etc te kopen voor echt geld. Dit is echter niet nodig om het spel te spelen en kan je ook prima zonder te betalen heel veel leuke uren spelplezier beleven.


Inmiddels ben ik overgestapt naar de Playstation 4 versie van het spel. Dit omdat mijn PC het begaf en ik niet weer zoveel geld in een nieuwe wou investeren, aangezien het alleen maar meer voor gamen werd gebruikt. De PS4 versie is in de kern gelijk aan de PC versie, maar met natuurlijk wat kleine aanpassingen qua besturing. De PS4 versie speel ik inmiddels al enkele jaren met heel veel plezier.

Ik heb een aantal verschillende karakters inmiddels, varierend van een Trill Tactical Officer, tot een Vulcan Engineer en van Andorian Science Officer naar een 23rd Century Tactical Temporal Agent. Elk karakter speelt net weer anders en de uitdaging is enorm leuk om dit zo af te wisselen. Ik merk dat ik steeds weer de neiging heb “nog eentje” erbij te maken, omdat ik dan weer nieuwe dingen kan ontdekken en beleven die ik de vorige keer gemist heb.

De kracht (voor mij) van STO is dat je, nadat het maximale level hebt behaald (level 65 op dit moment) nog genoeg te doen is om het interessant te houden. Er zijn Patrols die je dagelijks kan doen en iedere keer weer net even anders zijn dan de vorige keer. Of je gaat bezig met de Reputation die je hebt bij verschillende facties en groepen binnen het spel, om zo extra dingen vrij te spelen. Sommige zaken zijn cosmetisch, maar andere helpen bijvoorbeeld enorm bij het krachtiger maken van je team. Of ga je liever het avontuur tegemoet met een stel willekeurige spelers en ga je de grootste bedreigingen te lijf in een Task Force Operation? Alles is mogelijk en niets hoeft.

Soms betrap ik me erop dat ik uren op Earth Space Dock rondloop en gewoon geniet van alles wat voorbij komt en de enorme Star Trek feel die dit spel heeft. Of je gaat naar Deep Space Nine? Of the Gamma Quadrant of zelfs naar oude Space Stations uit de TOS-tijd? Het kan allemaal. Persoonlijk is dit voor mij het spel met de meest complete Star Trek ervaring, je kan enorm veel doen, je hebt veel keuze uit schepen, officers etc. Ok het spel is duidelijk 10 jaar oud, maar dat maakt voor mij het plezier er niet minder om. Het speelt lekker weg, al kan het wel in het begin overweldigend zijn.

Cryptic en Perfect World (ontwikkelaar en uitgever) doen verschrikkelijk hun best om dit oudere spel toch actueel te houden. Regelmatig zijn er updates en waar mogelijk wordt het spel dan weer glad getrokken en komt er weer content bij uit de nieuwere series. Er is echt voor elk wat wils, ongeacht welke serie of film je het liefste hebt. Zo kun je bijvoorbeeld in de Discovery tijd spelen, zijn er al schepen uit Picard te halen en komt binnenkort de outfit van Seven of Nine uit Picard gratis beschikbaar, maar kan je ook naar Risa of zelfs naar de Gamma Quadrant.

Tevens is het een groot pluspunt dat de muziek binnen STO je echt het gevoel geeft dat je midden in je favorite serie staat. Als je bijvoorbeeld de muziek die hoort bij de (gratis) uitbreidingsset Delta Rising, waan je je gewoon in een aflevering van Star Trek Voyager. Het ziet eruit als Star Trek en het voelt als Star Trek. En je ervaring wordt nog meer verrijkt door bekende karakters uit Star Trek die voorbij komen en wiens stem waar mogelijk, nog ingesproken worden door de orginele acteurs.

Nu willen jullie natuurlijk weten waarom dit hele verhaal geschreven is? Sinds een week heeft Sector 31 een eigen Fleet (vloot) binnen Star Trek Online op de Playstation 4. Heel mooi natuurlijk maar je vraag je wat houdt dat precies in? En waarom moeten wij dit weten?

Een Fleet is een groep mensen die samen het spel spelen en samen ook bepaalde voordelen hier uit halen. Alle leden van dezelfde Fleet kunnen gebruik kunnen maken van de Fleet Base. Dit is een ruimtestation, in de Aldeberan Sector van het spel (maar dat ter zijde), die de leden samen kunnen uitbouwen en verbeteren en natuurlijk bezoeken.

Hoe hoger het niveau van je Fleet Base, hoe mooier het allemaal wordt en hoe meer leuke dingen je kan doen, hoe meer je kopen en hoe meer onderdelen er aan de Base worden toegevoegd. De Base is nu nog redelijk kaal maar we zijn al druk bezig aan pakken en mooier maken van onze Base.

De mogelijkheden tot uitbouwen zijn redelijk groot en dat is ook niet gek als je bekijkt dat je Fleet tot level 85 (!) kan gaan. Op dit moment zijn we nog op level 0 maar de eerste projecten lopen al, waaronder K-13, een basis geheel in The Orginal Series stijl, en zijn de eerste cosmetische aanpassingen zijn een feit, waaronder een muur met daarop de geschiedenis van alle schepen met de naam Enterprise.

We zijn er nog lang niet maar het is enorm leuk om te doen tot nu toe en we merken dat het echt iets is wat je samen doet. Als uiteindelijk een aanpassing klaar is, voelt dat als een kleine overwinning en een stap vooruit voor de hele Fleet. Hoe cool is het om te weten dat de Shipyard straks mede door jouw inzet is mogelijk gemaakt?

De komende tijd ga ik voor de mensen die lid zijn van de Fleet een aantal filmpjes maken om te ondersteunen bij het onderhouden van de Fleet. Waar moet je opletten? Wat is belangrijk om te doen? Wat is onnodig op dit moment en wat willen we bereiken?

Naast dat dit functioneel is voor de leden in kwestie, hoop ik natuurlijk ook stiekem  mensen enthousiast te maken voor STO en ze misschien binnenkort als lid van de Fleet te kunnen toevoegen. Het is allemaal heel vrijblijvend en moet geen druk uitoefenen op mensen die misschien weinig online kunnen zijn. Ons gaat het er vooral om dat we Star Trek samen op deze manier beleven op de momenten dat het kan.

Wil je lid worden of zou je gewoon wat meer er nog over willen weten, dan mag je altijd contact met me opnemen. Dat kan via Facebook of PS4 chat.

Make it so!

Andre Hidding


Interesse om aan te sluiten bij de Sector 31 Fleet? Of wens je wat informatie over Star Trek Online? Andre Hidding is te vinden op Facebook of toe te voegen via het Playstation Netwerk.

Wish to read more articles like these? Please visit our News page!

DIRECTED BYlorem vestibulum
WRITTEN BYFusce pulvina & Nam cursus

FILMSTUDIONAME PRESENTSAN Fusce suscipit PRODUCTIONA laoreet a PICTURE lobortis neque CASTINGBY risus vulputate COSTUMESBY enim leo PRODUCTIONDESIGNER libero tortor DIRECTOROFPHOTOGRAPHY gravida tellus MUSICBY endrerit sagittis EDITEDBY Maecenas dictum EXECUTIVEPRODUCER tincidunt lobortis PRODUCEDBY Cras pellente STORYBY vitae pelle SCREENPLAYBY Duis accumsan WRITERDIRECTEDBY Nam purus